ślina
Ślina - sok trawienny wydzielany przez gruczoły ślinowe (ślinianki) do jamy ustnej wielu zwierząt, najczęściej żywiących się pokarmem stałym, wymagającym rozdrobnienia i zwilżenia przed połknięciem. U przeżuwaczy ślina jest wydzielana stale. Składa się z ok. 98% wody, soli miner., ciał śluzowatych (mucyna) oraz drobnych ilości innych substancji, m.in. zawiera bakteriobójczy enzym lizozym. Wydzielanie śliny znacznie zwiększa się pod wpływem bodźców smakowych i dotykowych w trakcie gryzienia i żucia pokarmu, a także jako odruch warunkowy na widok i zapach pokarmu. Rola śliny polega wówczas na zwilżaniu pokarmu i formowaniu łatwego do połknięcia kęsa pokarmowego. U człowieka i niektórych zwierząt zawiera enzymy trawiące cukry: amylazę i maltazę. Dobowa ilość śliny: człowiek ok. 1,5 l, koń ok. 40 l, bydło ok. 190 l.
Inne hasła zawierające informacje o "ślina":
Wrażenie
...
Wirus zespołu nabytego braku odporności
...
Autonomiczny układ nerwowy
...
Płazy
...
Komarowate
...
Ślinianka
...
Enzymy
...
Przeciwciało
...
Ryjówkowate
...
Mucha domowa
chłodne dni muchy zazwyczaj odpoczywają na podłogach, ścianach, sufitach. Na zewnątrz na roślinach, na ziemi, płotach, puszkach i innych tym podobnych elementach. Muchy wybierają ...
Inne lekcje zawierające informacje o "ślina":
Higiena żywienia i żywności (plansza 2)
...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 9)
jamy ustnej występuje również wiele małych gruczołów ślinowych. Wydzieliną tych gruczołów jest ślina. Składa się ona głównie z wody (99%), śluzu, leukocytów i bakterii. ...
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 5)
...
|