|
Nori (wodorosty)
Nori (wodorosty)Nori (
jap.
海苔, nori) –
japońska
nazwa określająca różne gatunki jadalnych
wodorostów
morskich z rodzaju Porphyra z gromady
krasnorostów
. Produkt spożywczy robi się poprzez zebranie wodorostów hodowanych w specjalnych "morskich farmach", oczyszczenie a następnie szatkowanie i suszenie ich w procesie przypominającym produkcję papieru, czego efektem finalnym są arkusze sprasowanych glonów bardzo bogatych w składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Nori wykorzystywane jest w kuchni azjatyckiej, głównie w
kuchni japońskiej
, w której stanowi podstawowy element
sushi
. Innymi artykułami spożywczymi produkowanymi z wodorostów morskich są m.in.
kombu
i
wakame
.
Inne hasła zawierające informacje o "Nori (wodorosty)":
Kuchnia japońska
...
Sushi
...
Wyspy Owcze
...
Morze Barentsa
...
Żółwie morskie
...
Wielka Rafa Koralowa
...
Biomasa
...
Bielik
...
Wybrzeże koralowe
...
Kategoria:Kuchnia japońska
japońska
A
Ankimo
Awamori
B
Basashi
Beninkaza szorstka
Bentō
C
Japońska ceremonia picia herbaty
Cha-gama
Char siu
Chikuwa
Chrzan japoński
Chūhai
D
Dango
Dashi
Deba-bōchō
G
Genmaicha
Grzyby enoki
H
Hashioki
Hōtō
I
Ikayaki
K
Kanpyō
Kombu
L
Lentinula edodes
Lepiężnik japoński
M
Makaron
Maki-zushi
Matcha
Mirin
Miso
Misoshiru
Mleko ryżowe
Mleko sojowe
Musenmai
N
Nakiri-bōchō
Naruto (potrawa)
Natto
Nori (wodorosty)
O
Ohagi
Okonomiyaki
Onigiri
Osechi-ryōri
P
Pachnotka zwyczajna
R
Ramen
Rzodkiew japońska
S
Sake
Sashimi
Sencha
Shichimi tōgarashi
S cd.
Shōchū
Soba
Sos sojowy
Sudachi
Suimono
Sukiyaki
Surimi
Sushi
T
Taiyaki
Takifugu
Tako-hiki
Takoyaki
Tempura
Teriyaki
Tofu
Tricholoma matsutake
U
Udon
Umeboshi
Umeshu
W
Wakame
Y
Yaki-udon
Yakitori
Z
Zupy japońskie
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Nori (wodorosty)":
Ochrona środowiska (plansza 15)
...
Ochrona środowiska (plansza 21)
...
Azja - zagadnienia społeczno-gospodarcze (plansza 14)
...
|
|
|
|