|
Fast food
Fast foodFast food (z
ang.
dosłownie szybka żywność) to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość
tłuszczów
i
węglowodanów
, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji –
błonnika
,
witamin
i
minerałów
. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak
otyłość
,
choroby nowotworowe
,
miażdżyca
, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu
sałatki
. Do największych sieci barów szybkiej obsługi, które sprzedają żywność "fast food" należą:
McDonald's
(ponad 30 tysięcy barów na całym świecie),
Burger King
,
KFC
oraz
Taco Bell
. Aby poprawić wizerunek barów szybkiej obsługi w Polsce, prowadzone są kampanie marketingowe, które promują nazywanie barów szybkiej obsługi "restauracjami". Przykłady typowych potraw określanych jako fast food to: Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Fast food":
Ziemia
...
Robert M. Solovay
...
George Ritzer
...
Absynt
...
Desant powietrzny
...
Otyłość brzuszna
...
Spektrometria mas
...
Góry Niemiec
...
Peter Brötzmann
...
Pizza
potrawa
kuchni włoskiej
, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za
Fast food
. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Fast food":
155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? (plansza 21)
często 24 godziny na dobę. Zasadniczo restauracje podzielone są na trzy kategorie: Fast food, restauracje rodzinne i lepsze restauracje. Obiad u Amerykanów gra zwykle ...
053. Wyspa Rugia (plansza 3)
...
161. Gimnastyka i sport (plansza 13)
...
|
|
|
|