|
Fondue
FondueFondue (z
fran.
fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego
sera
i
białego wina
. Fondue pochodzi z
kuchni szwajcarskiej
, ale jest też bardzo popularne we
Francji
i
Holandii
. Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród
górali
szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego
sera
zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne. Jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka (zwanego "caquelon"), zanurzając w masie nabite na widelec
pieczywo
lub
warzywa
. Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze
sery
, zazwyczaj w dwóch gatunkach, zwykle
ementaler
i
gruyère
,
białe
wytrawne
wino
i kieliszek
kirszu
. Dodatek niewielkiej ilości
mąki ziemniaczanej
ułatwia
zemulgowanie
serowo – winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zwarzeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest
pieprz biały
,
gałka muszkatołowa
i niektóre zioła. Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a
pieczywo
na widelcach
wołowiną
) oraz fondue czekoladowe. Wykształciła się również swoista
etykieta
jadania fondue.
Inne hasła zawierające informacje o "Fondue":
Kuchnia włoska
...
Szwajcaria
...
Fondue
FondueFondue (z
fran.
fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Fondue":
Żywność i żywienie (plansza 19)
z winem i Calvadosem.)
Dans le Pays de Savoie on produit la fameuse Fondue savoyarde. (W Sabaudii z ostrego sera gruyère i wina robi ...
119. Świat przypraw – część 3 (plansza 8)
und Gemüsegerichten (wie Blumenkohl, Spinat). Sie eignet sich auch zu hellen Soßen, KäseFondue oder Süßspeisen (Kompott oder Pudding). Auch Fisch- und Fleischgerichte erhalten durch ...
|
|
|
|