|
mikrofiltracja
mikrofiltracja - metoda filtracji zawiesin przy użyciu membran porowatych. Mikrofiltracja może być zastosowana w wielu różnych procesach oczyszczania wody, w przypadkach, gdy cząsteczki większe niż 0.1 mm muszą być usunięte z cieczy. Metoda ta znalazła zastosowanie w biotechnologii do wydzielania biomasy oraz sterylizacji np. pożywek i piwa. Stosując metody mikrofiltracji w zależności od potrzeb można prowadzić procesy ciągłe w celu uzyskania biomasy lub metabolitów zewnątrzkomórkowych. Typowe zastosowania tej metody to filtracja sterylna mleka i solanki oraz oczyszczanie roztworów z zawiesin, jako metoda alternatywna dla wytrącania i odwirowania.
Inne hasła zawierające informacje o "mikrofiltracja":
Filtracja
ΔP – różnica ciśnień w Pa.Kluczowym kryterium rozdziału rodzajów filtracji jest wielkość cząstek:
przesiewanie
mikrofiltracja
ultrafiltracja
nanofiltracja
Przykładem rozdzielenia substancji sposobem filtracji jest zawiesina np. kredy i wody.BibliografiaZbigniew Heidrich ...
Mikrofiltracja
biotechnologii
do wydzielania
biomasy
oraz
sterylizacji
np. pożywek i
piwa
. W
piwowarstwie
mikrofiltracja zastępuje pasteryzację. Pozwala ona browarom na produkcję piwa niepasteryzowanego o przedłużonej ...
filtracja
...
mikrofiltracja
align=justify>
mikrofiltracja - metoda filtracji zawiesin przy użyciu membran porowatych. Mikrofiltracja może być ...
Inne lekcje zawierające informacje o "mikrofiltracja":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|