Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Makaron
MakaronNiektóre rodzaje klasycznych makaronów Makaron – produkt
żywnościowy
wytwarzany na bazie
mąki
, wody i niekiedy
jaj
(
mówimy
wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej
pszennej
) z
wodą
(czasem z mąki i jaj) i solą.
Ciasto
następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza i kroi najczęściej na cienkie wstęgi. W warunkach
przemysłowych
makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze
świętami
itp. Ciasto bywa także
barwione
, np.
sokiem
ze
szpinaku
na
kolor
zielony
itp. Po
wysuszeniu
makaron jest
pakowany
i dostępny w
handlu
najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach. Najstarszy makaron znaleziono w
Chinach
, miał cztery
tysiące
lat
i 20
cali
długości. Znaleziono go w wiosce z okresu
neolitu
nad brzegami
Żółtej Rzeki
. To najstarsze odkryte przez
archeologów
jedzenie. Według legendy do
Europy
sprowadził go znany
wenecki
podróżnik,
Marco Polo
. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz
Galen
wspomniał o tego typu potrawie[], natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku[], czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą
osoloną
wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być
al dente
, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak np.
spaghetti
,
zapiekanka
itp., lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z
sosami
,
serem
żółtym, białym, także na słodko. Makaron (
wł.
pasta) jest jednym z podstawowych dań
kuchni włoskiej
. Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu: - Anelli
- Abachini
- Agnolotti
- Barbine
- Bavette, Bavettine
- Bigoli
- Bucatini
- Campanelle
- Canalini
-
Cannelloni
- Capellini, Capelli d'Angelo
- Cappelletti
- Casarecce
- Casoncelli
- Castellane
- Cataneselle
- Cavatelli
- Celentani
- Chifferi
- Chitarrine
- Conchiglie
- Cocci di Sicilia
-
Conchiglioni
- Corallini
- Cotelli, Cavatappi
- Creste di Gallo
- Cavalline
- Ditali, Ditalini, Ditaloni
- Eliche
- Fagottini
-
Farfalle
, Farfalline, Farfalloni
- Fettuccine
- Filini
- Fisarmoniche
- Fregnacce
- Fusilli
- Garganelli
- Gemelli
- Girandole
- Girandole
-
Gnocchi
, Gnocchetti
- Gobbetti
- Gramigna
- Grattini, Grattoni
- Lancette
-
Lasagne
, Lasagnette
-
Linguine
- Limoncini
- Maccheroni, Maccheroncini
- Mafaldine
- Maltagliati
- Maniche, Mezze maniche
- Mezzelune
- Midolline
- Orecchiette
- Paccheri
- Pappardelle
- Penne, Penne Rigate
- Pici
- Pireneri
- Pipette Rigate
- Puntine
- Pizzoccheri
- Quadretti
-
Ravioli
- Reginette
- Riccioli
- Ricciutelle
- Rigatoni
- Risi, Risoni
- Rotelle, Ruote
- Sedani, Sedanini
- Sorprese
- Sospetti
- Spaccatelle
-
Spaghetti
, Spaghettini, Spaghettoni
- Spighe
- Stelle, Stelline
- Strangozzi
- Stringoli
- Strozzapreti
-
Tagliatelle
- Taglierini
- Tagliolini
- Tempestine
- Torchietti
-
Tortellini
- Tortelloni
- Tortiglioni
- Tripolini
- Trenette
- Vermicelli, Vermicellini
- Ziti, Zitoni
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Makaron":
Żywność syntetyczna
...
Przemysł młynarski
...
Kuchnia włoska
...
Makaron
Niektóre rodzaje klasycznych MakaronówTypy MakaronówMakaron – produkt
żywnościowy
wytwarzany na bazie
mąki
, wody i niekiedy ...
Kuchnia chińska
Zupa z pierożkami wonton i MakaronemPrzekąski
dim sum
Kurczak gongbaoBudyń z
tofu
Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów ...
Wołek zbożowy
przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w produktach mącznych takich jak Makaron czy suszony chleb. Samica rozpoczyna składanie
jaja
w ziarnie od wygryzienia ...
Latający Potwór Spaghetti
...
Borowik szlachetny
...
Dieta bezglutenowa
...
Kasza manna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Makaron":
Jedzenie (plansza 17)
mag Bratkartoffeln oder Nudeln mit Schinken und Käse überbacken.
Lubię pieczone ziemniaki albo Makaron zapieczony z szynką i serem.
Der Schmelzkäse – ser topiony
So ein Käse! ...
Jedzenie (plansza 14)
e height=380 width=770 >
Makaron – die Nudel
Nudeln sind beliebig geformte Teigwaren, die vor dem Verzehr ...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 4)
człowiek powinien przeciętnie zjadać:
6 - 11 porcji produktów zbożowych: pieczywo, ryż, Makaron
3 - 5 porcji warzyw
2 - 4 porcji owoców
2 ...
|