|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. kelner
Zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.
Zadania zawodowe
-
przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe)
-
udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania
-
doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów)
-
przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich
-
pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki
-
serwowanie potraw i napojów
-
sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych)
-
posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw
-
obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu
-
zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta
-
sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych
-
inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu
-
utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych
Przedmioty zawodowe
podstawy żywienia człowieka, wyposażenie techniczne, bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy , obsługa konsumenta, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, gospodarka i rachunkowość, sztuka barmańska, język obcy |
Nauka kierunku w wybranym województwie: kelner DOLNOŚLĄSKIE kelner KUJAWSKO-POMORSKIE kelner LUBELSKIE kelner LUBUSKIE kelner ŁÓDZKIE kelner MAŁOPOLSKIE kelner MAZOWIECKIE kelner OPOLSKIE kelner PODKARPACKIE kelner PODLASKIE kelner POMORSKIE kelner ŚLĄSKIE kelner ŚWIĘTOKRZYSKIE kelner WARMIŃSKO-MAZURSKIE kelner WIELKOPOLSKIE kelner ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|