Kuchnia turecka – to kuchnia pochodząca z terytorium
Turcji
. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów
Imperium osmańskiego
.
Najpopularniejsze są:
- meze – przystawki podawane z alkoholami
- börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym
- dolma – warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem
- köfte – gotowane lub pieczone mięso
-
pilav
– dania ryżowe
Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı- bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie –
kebab
(danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej.
Turcy piją
herbatę
podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast
kawa
podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest
raki
,
anyżowa
wódka o lekkim smaku
lukrecji
. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze.
Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć:
baklava
, kadayifi,
helva
,
lokum
i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też
ayran
– słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pija się salep- robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem.
Zobacz też