Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Sacharoza
SacharozaSacharoza | |
| Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | (2R,3R,4S,5S,6R)-2-((2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroksy-2,5-bis(hydroksymetylo)tetrahydrofuran-2-yloksy)-6-(hydroksymetylo)tetrahydro-2H-pirano-3,4,5-triol
| Inne nazwy | cukroza O-β-D-Fruf-(2→1)-α-D-Glcp α-D-glukopiranozylo-(1,2)-β-D-fruktofuranozyd | Wzór sumaryczny | C12H22O11 |
SMILES
| |
Masa molowa
| 342,30
g
/
mol
| Wygląd | białe (bezbarwne) kryształy | Identyfikacja |
Numer CAS
| 57-50-01 |
PubChem
| 1115[1] | | Niebezpieczeństwa |
NFPA 704
| |
Numer RTECS
| WN6500000 | Podobne związki | Podobne związki |
celobioza
,
laktoza
,
maltoza
,
trehaloza
| Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
|
Sacharoza (β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd) –
związek organiczny
z grupy
węglowodanów
,
disacharyd
(dawniej: dwusacharyd), złożony z
fruktozy
i
glukozy
, będący zasadniczym składnikiem
cukru trzcinowego
i
cukru buraczanego
. Budowa cząsteczkiSacharoza jest disacharydem, czyli cukrem złożonym z dwóch reszt monosacharydowych połączonych ze sobą
wiązaniem glikozydowym
. Monosacharydami budującymi cząsteczkę sacharozy są: fruktoza (β-D-fruktofuranoza) oraz glukoza (α-D-glukopiranoza). Grupy te są połączone za pomocą wiązania α,β-1,2-glikozydowego. Właściwości fizyczneW temperaturze pokojowej sacharoza jest bezbarwnym, krystalicznym ciałem stałym. Jest nietoksyczna, ma słodki
smak
i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Temperatura topnienia
: 184 °C. Właściwości chemiczneNależy do cukrów nieredukujących, o czym świadczy negatywny wynik
próby Trommera
. W kwaśnym środowisku
hydrolizuje
do fruktozy i glukozy wg schematu:
Pod wpływem stężonego
kwasu siarkowego
sacharoza ulega zwęgleniu: - C12H22O11 + H2SO4 → 12 C + 11 H2O
HistoriaSacharozę na skalę przemysłową zaczęto otrzymywać na
Bliskim Wschodzie
z trzciny cukrowej już w
starożytności
. Cukier wyrabiano także w
Indiach
oraz
Chinach
.
Grecy
byli narodem, którym zawdzięczamy pojawienie się cukru w
Europie
. Sprowadzono go w
IV wieku p.n.e.
i stosowano wówczas jako kosztowny lek. Po odkryciu
Ameryki
przez Europejczyków założono tam wielkie plantacje
trzciny cukrowej
, dzięki czemu dostawy cukru do
Europy
znacznie wzrosły. Pierwsza udana próba otrzymania cukru z buraków cukrowych odbyła się w
1747
r. Proces opracował niemiecki chemik
Andreas Sigismund Marggraf
. Pierwsza
cukrownia
została wybudowana przez
Acharda
w
Konarach
na
Śląsku
w
1802
r. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Sacharoza":
Oddychanie komórkowe
zwierząt[85].
1897
Hans
i
Eduard Buchner
przypadkowo okryli, że bezkomórkowym ekstrakcie z drożdży Sacharoza rozkładana jest do alkoholu[86]. Za prace dotyczące fermentacji Eduard Buchner otrzymał ...
Fruktoza
...
Materiał zapasowy roślin
...
Chemia
...
Cukier spożywczy
...
Cukier buraczany
...
Inwertaza
...
Cukry proste
...
Kwas cytrynowy
...
Miód
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Sacharoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3).
Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, Sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
- część 3
Glikozydy
Monosacharydy
ryboza, deoksyryboza:
wzory
funkcje biologiczne, pochodne
Disacharydy
Sacharoza, Celobioza, Maltoza, Laktoza
wzór
właściwości fizyczne i chemiczne
funkcje biologiczne, zastosowanie
Polisacharydy
Skrobia, Celuloza
wzory
właściwości fizyczne i ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 11)
e height=434 width=770 >
Disacharydy - Sacharoza
Właściwości sacharozy:
Fizyczne:
ciało krystaliczne
białe
smak słodki
bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
słabo rozpuszczalna w alkoholu
Chemiczne:
brak ...
|