Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok
kuchni francuskiej
.
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości
warzyw
i przypraw takich jak
oregano
,
bazylia
,
pieprz
,
estragon
,
tymianek
,
rozmaryn
, a także używaniem
parmezanu
. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też
oliwę
,
pomidory
oraz
cebulę
i
czosnek
, a także
oliwki
. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i
owocach morza
.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się
ryż
i
polentę
, częściej stosuje się
masło
, na południu przeważają niezliczone gatunki
makaronów
i
oliwa
. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały.
Emilia-Romania
to ojczyzna faszerowanych pierożków,
Sycylia
i
Siena
słyną z deserów, rejon
Valle d'Aosta
z
fondue
,
Florencja
szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami,
Bolonia
sosem mięsnym (bolognese), a
Neapol
– tradycyjną
pizzą
.
Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w
USA
, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od
Korei
po
Argentynę
.
Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.
Niektóre popularne potrawy
Niektóre
sery
Niektóre
wina
Zobacz też