Wołowina
WołowinaWołowina (mięso wołowe) –
mięso
otrzymane z
bydła
o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i
amerykańskiej
. Pięcioma największymi producentami wołowiny są:
Stany Zjednoczone
,
Brazylia
,
Unia Europejska
,
Chiny
oraz
Indie
. W
Polsce
bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia. Podział półtuszy wołowej 1. karkówka 2. żeberka i szponder 3. mostek 4. rozbratel 5.
antrykot
6.
ligawa
7.
polędwica
8. żeberka i
łata
9. łata 10. łopatka 11. udziec 12. pachwina 13. rumsztyk 14.
pręga
15. ligawa 16. ogon Rodzaje mięsa wołowego Mięsa do smażenia (grilowania)- Polędwica
- Pachwina
- Ligawa
- Żeberka
- Karkówka
Mięsa do pieczenia Mięsa do gotowania i duszenia- Szyja
- Łopatka
- Udziec
- Goleń
- Ogon
Podroby- Flaczki
- Serce
- Wątroba
- Ozór
- Nerki
- Jądra
- Wymię
- Ogon
Klasy mięsa wołowego- klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste
- klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste
- klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste
- klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe
- klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi
Od klasy
mięsa
zależy jego
cena
, możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe. Rasy mięsne Zobacz też Zagrożenia przy spożyciuSpożywanie mięsa bydła chorego na
encefalopatię gąbczastą bydła (BSE)
może prowadzić do
choroby Creutzfeldta-Jakoba
. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Wołowina":
Przemysł mięsny
...
Ceteris paribus
...
Strefa Gazy
230 MW (2005). Bezrobocie 34,8% (2006). Główne produkty rolnicze oliwki, cytrusy, warzywa, Wołowina, nabiał.
World Factbook
wymienia jedną stację telewizyjną i 10 radiowych[46]. Zobacz ...
Miedź
zatrucia podaje się
albuminę
jako mleko lub białko jaj. Źródła miedzi w pokarmachWołowinarybyjęczmień i kasza jęczmiennaliście winogronnasiona słonecznikaorzechypłatki owsianesuche nasiona
roślin strączkowych
pieczywo ciemnepodroby (nerki, ...
Wieprzowina
...
Kiełbasa
...
Krowa
...
Urugwaj
...
Gabon
...
Karnityna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Wołowina":
Słówka - jedzenie (plansza 24)
e height=380 width=770 >
Beef
- Wołowina
Beef is the meat of farm cattle.
Wołowina to mięso z bydła ...
Jedzenie (plansza 19)
e height=380 width=770 >
Wołowina – das Rindfleisch
Rindfleisch ist das Fleisch vom Hausrind.
Wołowina jest mięsem ...
118. Problem wyżywienia ludności (plansza 6)
...
|