|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | |
Lekcja: "108. Odżywianie się"
|
|
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Charakterystyka niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie:
Witamina
|
Rola i źródło
występowania
|
Skutki niedoboru
|
B2
|
składnik koenzymu FAD (utlenia
związki organiczne w komórce); główne
źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre
warzywa
|
obniżenie sprawności umysłowej,
zapalenie skóry i pękanie kącików ust
|
B12
|
współtworzy niebiałkowy
składnik, wpływa na syntezę kwasów nukleinowych; główne
źródła: jaja, wątroba, bakterie flory jelitowej
|
anemia
|
C
|
m.in. tworzy istotę kości i
zębów, wzmacnia mechanizmy odpornościowe, niezbędna w
syntezie kolagenu; główne
źródła: świeże owoce
|
obniżenie odporności na choroby, szkorbut
|
PP
|
element ważnych
koenzymów; główne
źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre
warzywa
|
zaburzenia pamięci, depresja, zmęczenie
|
| |
|
|
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|