Lekcja: "112. Transpiracja u roślin i ich nawożenie"
Nawozy mineralne i żywność ekologiczna
Jabłka z rolnictwa ekologicznego
Nadmierne i systematyczne używanie nawozów mineralnych stosowanych w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie jest stosowane, by zwiększyć plony, a tym samym zyski ze sprzedaży produktów. Zbyt duże dawki, nieodpowiednie proporcje składników pokarmowych lub brak możliwości wykorzystania nawozu w danych warunkach glebowych, przy niedostatku lub nadmiarze wody, niektórych pierwiastków, nieodpowiednim odczynie gleby lub nadmiernym zachwaszczeniu, są przyczyną degradacji siedliska rolniczego oraz zanieczyszczenia środowiska. Jednocześnie dbałość, nie tylko o zdrowie człowieka, sprawia że w niektórych regionach zaczyna się stosować odpowiednie, nieprzekraczające maksimum, dawki nawozów lub nawet je zaniżać. Dodatkowym elementem ograniczenia w ich stosowaniu jest moda na żywność ekologiczną.