|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | | | 25 | | | 26 | | | 27 | | | 28 | | | 29 | |
Lekcja: "Rolnictwo w Polsce"
|
|
|
Warzywa strączkowe |
Warzywa rzepowate |
|
Bogata w wit. B, fluor, magnez, wapń, żelazo, błonnik. Wzmacnia organizm, wypływa korzystnie na cerę. |
|
Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadanie, przetarta - jako maseczka do twarzy przeciw trądzikowi. |
fasola |
rzepa |
|
Zawiera potas, magnez, żelazo, wit. C, z grupy B, kwas foliowy. Pożywny, ciężkostrawny. |
|
Zawiera żelazo, miedź, mangan. Stosowana w anemii, astmie, poprawia trawienie i porost włosów. |
groch |
rzodkiewka |
Warzywa wieloletnie |
|
Zawiera kwas szczawiowy. Stosowany w dolegliwościach wątroby, nerek, owrzodzeniach, zranieniach. |
|
Zawiera żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, wit. C, ß-karoten. Usuwa z organizmu wapń. Stosować z umiarem. |
szczaw |
rabarbar |
|
|
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|