|
Aktualna kategoria:
Nauka » Geografia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | |
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
|
|
|
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
Jęczmień Autor: Wikipedia[ToAr]
Zasięg i systemy hodowli zwierząt
W państwach o rozwiniętej gospodarce przeważa chów intensywny, w którym do karmienia zwierząt stosuje się różnego rodzaju pasze (otrzymywane np. z kukurydzy, jęczmienia, soi, mączki kostnej i rybnej, słonecznika) oraz rośliny pastewne (np. łubin, lucerna, bobik, koniczyna). Bydło często wypasa się na naturalnych pastwiskach, a przed ubojem dokarmia się je paszami treściwymi. Niektóre zwierzęta (np. drób i trzoda chlewna) hoduje się w specjalnych pomieszczeniach, a w żywieniu stosuje się pasze (wpływają one np. na przyrost masy lub znoszenia większej ilości jaj). W krajach słabo zaludnionych lub opóźnionych (np. Andy i Patagonia w Ameryce Południowej oraz środkowa Afryka i Azja) w rozwoju stosuje się głównie hodowlę ekstensywną, która polega na wykorzystaniu naturalnych pastwisk.
|
|
|
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|