Dotacje z
Unii Europejskiej dla
polskiego rolnictwa są niewystarczające. Polska żywność nie może konkurować pod względem ceny z produkowaną przez kraje wspólnoty. Duża nadwyżka
zbóż,
wieprzowiny,
mięsa drobiowego, artykułów mleczarskich, jabłek itd. powoduje nadprodukcję żywności co pogarsza sytuację.
Nieopłacalność
produkcji to kolejny czynnik wpływający na kondycje
rolnictwa w
Polsce. Zapasy
zbóż rolnicy przetwarzają na karmę dla
trzody chlewnej i
drobiu w rezultacie
państwo zaczęło skupować mięso po opłacalnych dla rolników cenach. Doprowadziło to zwiększenia produkcji, a w dalszej kolejności do spadków cen.
Polski rząd stara się zaradzić problemom jakie dotykają
rolnictwo w naszym kraju: skupując produkty rolne, popierając ich
eksport, preferując komasację gruntów i zakup ziemi przez rolników w celu zwiększenia powierzchni gospodarstw.
Państwo zachęca również do rozwoju
agroturystyki, uprawy
rzepaku przetwarzanego na
biopaliwa itd. Nie przynosi to jednak oczekiwanych efektów.