Lekcja: "Zróżnicowanie i przydatność rolnicza gleb w Polsce"
Zagrożenie gleb
Czynnikiem, który w największy sposób wpływa na zachwianie równowagi biologicznej gleb są zanieczyszczenia chemiczne. Głównym ich źródłem jest przemysł, hutnictwo metali oraz transport. Silnie zanieczyszczają one powietrze, emitując do atmosfery szkodliwe pyły i gazy zawierające związki siarki, węgla, a także ołów, kadm i rtęć. Skutki działania tych gałęzi mogą prowadzić do zjawiska zmęczenia gleby, czyli obniżenia jej żyzności. W niektórych rejonach Polski poważnym problemem jest zakwaszenie gleb. Emitowane przez elektrownie, elektrociepłownie tlenki siarki i azotu łącząc się z kropelkami wody tworzą rozcieńczony kwas siarkowy i azotowy (tzw kwaśne deszcze). W produkcji tlenków siarki przodują zakłady przemysłowe (ok. 63% SO2), zaś najwięcej tlenków azotu w atmosferze pochodzi ze spalin samochodowych (ok. 50%). Oprócz fabryk, źródłem zanieczyszczenia związkami azotu są nawozy sztuczne. Kwaśne deszcze powodują zakwaszenie gleby, które hamuje rozwój mikroorganizmów glebowych, a rośliny mają ograniczoną zdolność przyswajania wielu składników pokarmowych.