Weltweit gibt es ca. 30 verschiedene Paprika-Arten. Sie unterscheiden sich deutlich voneinander. Heute werden in Europa hauptsächlich zwei Paprikaarten angebaut - der Gemüsepaprika und der Gewürzpaprika. Der Gemüsepaprika hat die roten, gelben oder grünen Schoten. Die Schoten des Gemüsepaprikas sind groß. Der Gewürzpaprika ist meist kleiner und die Gewürzpaprikaschoten werden getrocknet und gemahlen. Das Paprikapulver ist die wohl bekannteste Form, in der wir Paprika als Gewürz in der Küche verwenden.
Na całym świecie istnieje około 30 różnych rodzajów papryki. Różnią się one znacznie od siebie. Dziś w Europie uprawia się przede wszystkim dwa rodzaje papryki - paprykę wielkoowocową oraz paprykę drobnoowocową. Papryka wielkoowocowa ma czerwone, żółte lub zielone strąki. Strąki papryki wielkoowocowej są duże. Papryka drobnoowocowa jest przeważnie mniejsza a strąki papryki drobnoowocowej zostają wysuszone i zmielone. Mielona papryka jest prawdopodobnie najpopularniejszą postacią, której używamy papryki jako przyprawy w kuchni.