Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...891011121314151617181920212223242526
Lekcja: "119. Świat przypraw – część 3"

der Paprika - papryka



Weltweit gibt es ca. 30 verschiedene Paprika-Arten. Sie unterscheiden sich deutlich voneinander. Heute werden in Europa hauptsächlich zwei Paprikaarten angebaut - der Gemüsepaprika und der Gewürzpaprika. Der Gemüsepaprika hat die roten, gelben oder grünen Schoten. Die Schoten des Gemüsepaprikas sind groß. Der Gewürzpaprika ist meist kleiner und die Gewürzpaprikaschoten werden getrocknet und gemahlen. Das Paprikapulver ist die wohl bekannteste Form, in der wir Paprika als Gewürz in der Küche verwenden.

Na całym świecie istnieje około 30 różnych rodzajów papryki. Różnią się one znacznie od siebie. Dziś w Europie uprawia się przede wszystkim dwa rodzaje papryki - paprykę wielkoowocową oraz paprykę drobnoowocową. Papryka wielkoowocowa ma czerwone, żółte lub zielone strąki. Strąki papryki wielkoowocowej są duże. Papryka drobnoowocowa jest przeważnie mniejsza a strąki papryki drobnoowocowej zostają wysuszone i zmielone. Mielona papryka jest prawdopodobnie najpopularniejszą postacią, której używamy papryki jako przyprawy w kuchni.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:

Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie