Lekcja: "Wycieczka do Szkocji - A trip to Scotland"
Haggis - Scottish National Dish
Haggis - Szkocka potrawa narodowa
Haggis is a dish containing sheep's "pluck" (heart, liver and lungs), minced with onion, oatmeal, suet, and spices, sewed up and traditionally simmered in the sheep's stomach for approximately three hours.
Haggis to danie z przyrządzane z owczych podrobów (serca, wątroby i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i tradycyjnie duszonych w owczym żołądku przez około trzy godziny.
Burns’ Night
- Rocznica urodzin Roberta Burnsa
Scottish national poet - Robert Burns said in his Address to the Haggis:
Narodowy poeta Szkocji – Robert Burns wygłosił krótkie przemówienie o Haggis:
Fair fa' yer honest, sonsie face,
Great chieftain o' the pudden race!
There you have it, enjoy your Haggis! And hence the 25th January, Burns Night is the high point of haggis in Scotland.
Proszę o to Haggis, częstujcie się!
Stąd też 25 stycznia, w rocznicę urodzin Burnsa, na stołach króluje Haggis.