0. Jak nazywa się pierścień tworzony przez np. monosacharydy? pierścień piranozowy pierścień furanozowy pierścień hemiacetalowy wszystkie odpowiedzi prawidłowe
1. Jakie grupy funkcyjne są odpowiedzialne za utworzenie pierścienia hemiacetalowego? grupa karbonylowa i hydroksylowa grupa karbonylowa i karboksylowa grupa aldehydowa i ketonowa grupa aminowa i hydroksylowa
2. Tworzenie, jakiego wiązania przedstawia poniższa reakcja?
3. Wskaż, który szereg nazw, z niżej podanych, jest szeregiem tylko monosacharydów: glukoza, laktoza, ryboza, celuloza glukoza, sacharoza, ryboza, deoksyryboza glukoza, fruktoza, ryboza, deoksyryboza glukoza, fruktoza, ryboza, maltoza
4. W pochodnych rybozy i deoksyrybozy występuje wiązanie N-glikozydowe, wskaż jego strukturę: C-O-C O-P-O C-P-C C-N-C
5. Który zestaw przedstawia związki wchodzące w skład RNA: adenina, guanina, tymina, cytozyna, deoksyryboza adenina, guanina, uracyl, cytozyna, deoksyryboza adenina, guanina, uracyl, cytozyna, ryboza adenina, guanina, tymina, cytozyna, laktoza
6. Wskaż, które z podanych właściwości fizycznych i chemicznych charakteryzują sacharozę: białe kryształy, smak gorzki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, brak właściwości redukujących, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, brak właściwości redukujących, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, właściwości redukujące, ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym białe kryształy, smak słodki, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczalne w alkoholu, właściwości redukujące, nie ulega hydrolizie w środowisku kwaśnym
7. Poniższa reakcja przedstawia hydrolizę sacharozy, podaj, jakie są produkty tej reakcji:
8. Poniżej przedstawiono cztery disacharydy, która z odpowiedzi podaje prawidłowo podpisane nazwy związków?
I ? sacharoza, II ? maltoza, III ? maltoza, IV - laktoza I ? sacharoza, II ? maltoza, III ? laktoza, IV - celobioza I ? maltoza, II ? sacharoza, III ? celobioza, IV - laktoza I ? maltoza, II ? sacharoza, III ? laktoza, IV - celobioza
9. Polisacharydy są łańcuchami zbudowanymi z połączonych cząsteczek glukozy. Jaka właściwość skrobi i celulozy decyduje o ich zastosowaniu przez rośliny jako materiał zapasowy lub budulcowy? substancja stała nierozpuszczalna w wodzie brak właściwości redukujących hydrolizuje w środowisku kwaśnym