Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Kwasy karboksylowe, estry."
Jaki odczyn chemiczny mają kwasy karboksylowe?
Kwaśny, ponieważ należą do grupy kwasow.
Kwaśny, ponieważ w wodzie dysocjują.
Kwaśny, ale tylko te, które rozpuszczają się w wodzie.
Kwaśny, ponieważ reagują z zasadami.
Kwaśny, ponieważ w reakcji z wodą lub zasadami od grupy karboksylowej zostaje odszczepiony kation wodoru.
Które, z opisanych wlaściwości dotyczą kwasów karboksylowych?
Tworzące sie wiązania wodorowe między cząsteczkami kwasów są przyczyną małej lotności tych związków.
Moc kwasow organicznych nie zależy od długości łańcucha węglowego.
Kwas mrówkowy jest slabszym kwasem od kwasów nieorganicznych, nie zmienia barwy papierka uniwersalnego.
Wraz ze wzrostem ilości atomów węgla w cząsteczce, temperatury wrzenia kwasów rosną.
Kwasy o dużych cząsteczkach są nierozpuszczalne w wodzie.
Octan magnezu możemy otrzymać w nastepujących reakcjach:
Kwasu octowego z chlorkiem wapnia.
Kwasu octowego z metalicznym wapniem.
Kwasu octowego z tlenkiem wapnia.
Kwasu octowego z węglanem wapnia.
Kwasu octowego z wodorotlenkiem wapnia.
Jaki wniosek wyciągniesz na podstawie informacji: kwas octowy nie reaguje z chlorkiem wapnia, ale reaguje z węglanem i wodorowęglanem wapnia?
Kwas octowy jest kwasem o porównywalnej mocy do kwasu solnego.
Kwas octowy jest mocniejszym kwasem od kwasu weglowego.
Kwas octowy jest słabszym kwasem niż kwas węglowy.
Kwas octowy jest mocniejszym kwasem niż kwas solny.
kwas octowy jest słabszym kwasem od kwasu solnego.
W jakich reakcjach chemicznych możemy otrzymać kwasy karboksylowe?
Utlenianie alkoholi.
Spalanie estrów.
Utlenianie aldehydów i ketonów.
Hydrolizę estrów.
Hydrolizę tłuszczów.
W podręcznych alkomatach, pod wpływem alkoholu, następuje redukcja, w środowisku kwaśnym, pomarańczowego dichromianu(VI) potasu do zielonego siarczanu(VI)chromu. Co stalo się po reakcji z alkoholem etylowym?
Alkohol wyparował.
Alkohol zredukowal sie do etylenu.
Alkohol utlenil się do kwasu octowego.
Alkohol utlenil się do aldehydu octowego.
Alkohol utlenił się do glikolu etylenowego.
Do czego prowadzi rozkład termiczny octanu sodu oraz octanu wapnia?
Rozkład termiczny octanu sodu prowadzi do dekarboksylacji, a w efekcie reakcji otrzymujemy metan.
Termiczny rozklad w jednym i drugim przypadku prowadzi do otrzymania etenu.
Termiczny rozkład octanu wapnia prowadzi do otrzymania acetonu.
Termiczny rozkład octanu wapnia prowadzi do otrzymania aldehydu octowego.
Termiczny rozkład octanu wapnia i octanu sodu prowadzi do otrzymania aldehydu ctowego.
Benzoesan sodu to popularny środek konserwujący żywność. W jakiej reakcji możemy otrzymać tę sól?
W reakcji nitrowania kwasu benzenokarboksylowego.
W rakcji kwasu benzenokarboksylowego z metalicznym sodem.
W rakcji kwasu benzenokarboksylowego z węglanem sodu.
W rakcji kwasu benzenokarboksylowego z zasadą sodową.
W rakcji kwasu benzenokarboksylowego z wodorotlenkiem potasu.
W reakcji zmydlania kwasu palmitynowego zasadą sodową , możemy otrzymać:
Palmitynian sodu.
Mydło sodowe.
Mydło miękkie, maziste.
Tłuszcz nasycony.
Palmitynian potasu.
Które właściwości opisują kwas linolowy i oleinowy?
Kwasy nierozpuszczalne w wodzie.
Kwasy nienasycone.
Kwasy tłuszczowe.
Są bardziej lotne od kwasów stearynowego i palmitynowego.
Mają temperatury topnienia wyższe od kwasow nasyconych.
Ocet, to wodny roztwór kwasu octoweo, najczęściej o stężeniu 6% lub 10%. Jakie właściwości octu zdecydowały o powszechnym zastosowaniu w gospodarstwie domowym?
Jest odporny na utlenianie, a jego sole są rozpuszczalne w wodzie.
Jak wszystkie kwasy, ma właściwośći żrące a nawet paraliżujące.
Nadaje się do konserwacji żywności. Może być dodatkiem smakowym do potraw
Ma wlaściwości odtłuszczające.
Powszechnie stosowany jako środek na nadkwasotę.
Jaka jest różnica pomiędzy reakcją estryfikacji a reakcją zobojętniania?
Jedyna różnica polega na tym, że reakcja zobojętniania to reakcja z zasadami a reakcja estryfikacji to reakcja z alkoholami.
W rakcji zobojętniania kwasu nie potrzebny jest katalizator, a w reakcji estryfikacji katalizatorem jest kwas siarkowy(VI).
Reakcja estryfikacji nie ma charakteru jonowego, ponieważ alkohole nie dysocjują w wodzie.
Reakcja estryfikacji zachodzi tylko między kwasami i alkoholami I-rzędowymi.
Reakcja zobojętniania ma charakter jonowy: zarówno kwasy jak i zasady oraz sole są zdysocjowane, jedynymi cząsteczkami niezdysocjowanymi są cząsteczki wody.
Do otrzymania jakich zwiazkow prowadzi hydroliza estrów?
Może powstać sól i woda.
Może powstać kwas i alkohol.
Może powstać kwas i aldehyd.
Może powstać kwas i keton.
Możemy uzyskać kwas karboksylowy i alkohol I-rzędowy.
Które, z pośród wymienionych zastosowań nie dotyczą estrów?
Mogą być stosowane jako środki grzybobójcze.
Mogą być zastosowanie jako zmywacz do paznokci.
Stosowane w przemyśle spożywczym i cukierniczym jako esencje zapachowe.
Jako substancje odkażające.
jako substancje zapachowedodawane do szamponów, mydeł, płynów myjacych i czyszczacych, odświeżaczy powietrza.
Jak wyjaśnisz zasadowy odczyn wodnego roztworu mydła?
Wytworza się nierozpuszczalny w wodzie osad mydla.
Następuje dysocjacja soli w wodzie.
Zachodzi hydroliza soli.
Mydła są solami mocnych zasad i slabych kwasów tluszczowych, stąd pojawienie się w roztworze jonów wodorotlenowych.
Są solami mocnych zasad i slabych kwasów tluszczowych, stąd pojawienie się w roztworze jonów wodorowych.




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie