|
Restauracja (lokal gastronomiczny)
Restauracja (lokal gastronomiczny)Restauracja – zakład
gastronomiczny
z obsługą
kelnerską
, którego głównym celem jest żywienie
konsumenta
. W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z
półproduktów
i gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące,
alkohole
, wyroby cukiernicze i towary handlowe (
papierosy
, słodycze itp.). Często posiadają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np.
catering
), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup. Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np.: pizzerie, gospody, zajazdy. Sieciowe bary szybkiej obsługi często mylnie nazywane są restauracjami. Bibliografia- Ryszard Jargoń, Obsługa konsumenta. Część 1, Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna,
2000
.
- Barbara Koziorowska, Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Warszawa, Wydawnictwo SGGW,
1998
.
Inne hasła zawierające informacje o "Restauracja (lokal gastronomiczny)":
Restauracja Stuartów
...
Ludwik XVIII
...
Bar
...
Sławomir Odrzywolski
...
Kościół św. Michała Archanioła i św. Stanisława Biskupa w Krakowie
...
Adam Mickiewicz
...
Wrocław
...
Puck
...
Pomarańczowa rewolucja
...
Bydgoskie Przedmieście
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Restauracja (lokal gastronomiczny)":
01 Znaki drogowe - informacyjne - część 2 (plansza 19)
...
027. Stuttgart, część 2 (plansza 4)
...
139. Przemiany w kulturze i życiu codziennym (plansza 10)
...
|
|
|
|