Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Bulgur

Bulgur

Bulgur (z tureckiego ) - środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, najczęściej pszenicy twardej , często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż . Przez namoczenie w mleku i pokryciu mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus[1].

Indeks glikemiczny bulguru wynosi 46. 100 gramów bulguru zawiera w przybliżeniu:

  • Energia: 1500 kJ (360 kcal)
  • Błonnik: 8 g
  • Białka: 12,5 g
  • Węglowodany: 69 g , w tym 0,8 g cukrów
  • Tłuszcze: 1,75 g , w tym 0,2 g tłuszczów nasyconych

Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Bulgur":

Zboża ...

Kategoria:Kuchnia turecka ...

Bulgur Bulgur (z tureckiego ) - środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Bulgur":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie