Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Skala Ballinga

Skala Ballinga

Skala Ballingaskala obrazująca zawartość cukru w roztworze .

1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C , który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843[1].

Przelicznik:

^{\circ}Blg = {(G - 1) * 266 \over G}
gdzie G - gęstość roztworu cukru.

W skali Ballinga wyskalowane są areometry Ballinga .

Przypisy

  1. Martin P. Manning " Understanding Specific Gravity and Extract ", BrewingTechniques, 1(3), 1993.


Inne hasła zawierające informacje o "Skala Ballinga":

Nadciśnienie tętnicze ...

Rekatolicyzacja ...

Przełęcz Lubawska ...

Kotlina Kamiennogórska ...

Skala termometryczna ...

Austro-Węgry ...

Wielka piątka ...

Demokracja bezpośrednia ...

Nieskończoność ...

Dojrzewanie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Skala Ballinga":

09. Strategie przedsiębiorstw (plansza 10) ...

211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 8) ...

042. Himalaje (plansza 6) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie