|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. dietetyk
To specjalista interdyscyplinarny, skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Zadania zawodowe:
-
opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych
-
prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw
-
dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych
-
przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji)
-
prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy
-
kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania
-
sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie)
-
kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym
-
prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń
-
prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe)
Przedmioty zawodowe:
ekonomika i organizacja gastronomii; rachunkowość i finanse w gastronomii; marketing w gastronomii; zasady żywienia; obsługa konsumenta; organizacja usług kateringowych - dietetyka; podstawy przedsiębiorczości |
Nauka kierunku w wybranym województwie: dietetyk DOLNOŚLĄSKIE dietetyk KUJAWSKO-POMORSKIE dietetyk LUBELSKIE dietetyk LUBUSKIE dietetyk ŁÓDZKIE dietetyk MAŁOPOLSKIE dietetyk MAZOWIECKIE dietetyk OPOLSKIE dietetyk PODKARPACKIE dietetyk PODLASKIE dietetyk POMORSKIE dietetyk ŚLĄSKIE dietetyk ŚWIĘTOKRZYSKIE dietetyk WARMIŃSKO-MAZURSKIE dietetyk WIELKOPOLSKIE dietetyk ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|