Pizza
PizzaPizza — potrawa
kuchni włoskiej
, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za
fast food
. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta
drożdżowego
(
focaccia
), posmarowany
sosem
pomidorowym
, posypany tartym
serem
mozzarella
i
ziołami
, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są
pizzerie
, lokale
gastronomiczne
specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy. HistoriaPrzypuszcza się[], że potrawę w rodzaju pizzy podawali już
starożytni Grecy
. Były to płaskie
chleby
posmarowane
oliwą
,
czosnkiem
, posypane ziołami. Z Grecji (ok.
500 p.n.e.
) trafiły do
starożytnego Rzymu
. Po sprowadzeniu do
Europy
pomidorów, w
XVII-wiecznym
Neapolu
do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w
1889
, kiedy to
Neapol
odwiedziła
królowa
Włoch
Małgorzata Sabaudzka
wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser
mozzarella
(biel) i
bazylia
(zieleń), reprezentujące
narodowe barwy
Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy. Rodzaje pizzyIstnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in.
pieczarki
,
cebula
,
pomidory
,
oliwki
,
ananas
,
wędlina
,
owoce morza
,
ketchup
,
majonez
, a nawet słodkie
owoce
i sosy. - Pizza neapolitańska (pizza napoletana) - oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od
Wezuwiusza
, i
mozzarelli di bufala campana
, która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach
Kampanii
i
Lazio
w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy,
mąka
musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto narośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem
dębowym
. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna. Pizza neapolitańska ma status "gwarancji tradycyjnego specjału" we Włoszech. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
- pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również
bazylię
);
- pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
- pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
- W
2009
pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez
Komisję Europejską
jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
- Pizza typu Lazio - dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2cm (taka pizza jest zazwyczaj pieczona w kuchenkach elektrycznych) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (posiada cieńszy placek, wypiekana jest na ogół w piecach opalanych drewnem).
- Pizza sycylijska - pizza z grubym ciastem o prostokątnym kształcie, podawana z sosem pomidorowym, serem i wybranymi dodatkami.
- Pizza biała (pizza bianca) - nie zawiera sosu pomidorowego, lecz sos biały, najczęściej na bazie mleka lub
pesto
. W Rzymie określenie pizza bianca odnosi się do zapieczonego chleba z dodatkiem oliwy, soli i sporadycznie z liśćmi
rozmarynu
.
Źródła
Inne hasła zawierające informacje o "Pizza":
Wrocław
Leasingowy
, znajduje się tu również siedziba firmy American Restaurants, franczyzobiorcy sieci
KFC
,
Pizza Hut
,
Burger King
i
Starbucks
oraz właściciela
Rodeo Drive
. Swoją siedzibę ...
Kuchnia włoska
...
Pizza
Pizza supremePizza — potrawa
kuchni włoskiej
, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. ...
Fast food
...
Kebab
się’), odmianę w placku
lawasz
zaś jako dürüm döner (‘zawinięty döner’), turecka Pizza (Türkische Pizza) lub yufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie ...
Chleb
...
Galeria Piastów
Piastów zbudowano dużą fontannę, oraz centrum rozrywki i kręgielnię, planowana jest pizzeria
Pizza Hut
i klub fitness. Otworzono tu pierwszą restauracje w mieście:
KFC
...
Pomidor zwyczajny
...
Kuchnia amerykańska
Potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej
hot-dog
hamburger
buffalobuffalo wingsbrowniesapple pie
coca-cola
Pepsi-Cola
popcorn
chicken pot-pie
banana bread
cornbread
cheeseburger
corn dog
fudgegoettagrilled Pizza
jambalaya
moon pietwinkiesloppy joe
spam
kanapka z dżemem i masłem orzechowym
naleśniki
z syropem klonowym
Linki ...
Major League Soccer
Home Depot Center
Colorado Rapids
Commerce City (
Denver Area
)
Dick's Sporting Goods Park
FC Dallas
Frisco
(
Dallas Area
)
Pizza Hut Park
Houston Dynamo
Houston
Robertson Stadium
Los Angeles Galaxy
Carson
(
Los Angeles Area
)
The Home Depot ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pizza":
019. Artykuły spożywcze (plansza 6)
height=380 width=770 >
Beispiele
-
Przykłady
Ich brauche Paprika und Zweibel. Ich werde heute Pizza machen.
Potrzebuję papryki i cebuli. Będę robiła dzisiaj Pizzę.
Ich mag den Knoblauch ...
013. Odmiana czasowników modalnych: lubić, mieć pozwolenie, mieć obowiązek - czas teraźniejszy. (plansza 15)
width=770 >
Mögen Sie...? - Czy lubi pan...?
den Morgen
- poranek
die Pizza
- pizzę
...
021. Zdrowe życie i jedzenie (plansza 15)
czekolada
der Lutscher - lizak
der Pommes frites - frytki
der Kartoffelchip - chipsy
die Pizza - Pizza
der Hamburger - hamburger
die Bratwurst - smażona kiełbasa
die Nudeln - ...
|