|
kucharz małej gastronomii
Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
Zadania zawodowe:
-
obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
-
dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw
-
dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
-
właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
-
przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania
-
sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
-
dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
-
wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
-
konserwowanie maszyn i urządzeń
-
stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: kucharz małej gastronomii DOLNOŚLĄSKIE kucharz małej gastronomii KUJAWSKO-POMORSKIE kucharz małej gastronomii LUBELSKIE kucharz małej gastronomii LUBUSKIE kucharz małej gastronomii ŁÓDZKIE kucharz małej gastronomii MAŁOPOLSKIE kucharz małej gastronomii MAZOWIECKIE kucharz małej gastronomii OPOLSKIE kucharz małej gastronomii PODKARPACKIE kucharz małej gastronomii PODLASKIE kucharz małej gastronomii POMORSKIE kucharz małej gastronomii ŚLĄSKIE kucharz małej gastronomii ŚWIĘTOKRZYSKIE kucharz małej gastronomii WARMIŃSKO-MAZURSKIE kucharz małej gastronomii WIELKOPOLSKIE kucharz małej gastronomii ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|