Podstawowe zadania Technika przetwórstwa mleczarskiego to nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.
Cele kształcenia w zawodzie Technik przetwórstwa mleczarskiego
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wytwarzania wyrobów mleczarskich
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich
- planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich
- oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne
Kwalifikacje
- T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Podstawowe zadania Technika przetwórstwa mleczarskiego to nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.
Absolwent po ukończeniu szkoły i zdobyciu tytułu zawodowego może:
- oceniać jakość surowców, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i gotowych wyrobów mleczarskich
- dobierać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów mleczarskich
- obsługiwać linię produkcyjną
- organizować i nadzorować proces produkcji wyrobów mleczarskich w przedsiębiorstwie mleczarskim
- prowadzić dokumentację produkcji wyrobów mleczarskich
- stosować zasady marketingu wyrobów mleczarskich