Lekcja: "037. Zagrożenia związane ze wzrostem efektu cieplarnianego"
Przebieg i składniki procesu
Lodówka
Występowanie freonów w atmosferze jest głównie spowodowane działalnością człowieka. W 1935 roku ilość freonów w atmosferze była zbliżona zeru. Sytuacja ta zmieniła się po II wojnie światowej. Po odkryciu ich pozytywnych właściwości zaczęto je wykorzystywać np. do produkcji pianek, jako czynnik chłodzący w lodówkach i gaz wytwarzający ciśnienie w aerozolach. Freony znalazły szerokie zastosowanie, ponieważ nie reagują z większą ilością metali oraz tworzyw sztucznych. W latach 70 odkryto negatywne wpływy freonów, która wpływa na warstwę ozonową Ziemi. Dlatego też zaprzestano prawie całkowicie produkcji freonów.
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.