Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
Witamina
Rola i źródło
występowania
Skutki niedoboru
A (ritenol)
- współtworzenie
rodopsyny – substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości
komórek zmysłowych oka
- główne
źródła: jaja, masło, mleko, wątroba, tran,
niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy
kurza ślepota, łuszczenie
skóry, zanikanie nabłonków; nadmiar prowadzi do
wypadania włosów, przebarwień skóry
D (kelceferol)
- wpływa na gospodarkę wapniową
(przyśpiesza wchłanianie wapnia w jelitach), niezbędna do poprawnego
wzrostu kośćca
- główne
źródła: mleko, jaja, drożdże, masło, wątroba, tran
krzywica u dzieci
E (tooferol)
- hamowanie utleniania
lipidów i witaminy A
- główne
źródła: orzechy, kiełki pszenicy, jaja, ryby, wątroba, oleje
roślinne
obniżenie płodności, osłabienie
mięśni
K (filochinon)
- ważna w procesie krzepnięcia krwi
- główne źródła: jajka, ziemniaki, ser,
ogórek, sałata, szpinak; podstawowe zapotrzebowanie
produkują bakterie flory jelitowej
podatność na krwotoki, dłuższy czas
krzepnięcia krwi