|
Plantacje herbaty w Indiach
|
W południowej i południowo – wschodniej części kontynentu znajdują się wielkoobszarowe i wysokodochodowe
plantacje. Większość pochodzącej z nich produkcji jest przeznaczana na eksport. Na plantacjach uprawia się przede wszystkim
kauczukowiec, palmę oleistą, herbatę i cytrusy.
Rozległe obszary
łąk oraz
pastwisk w Azji Środkowej i Południowo – Zachodniej
wykorzystuje się do wypasu bydła i owiec. W niektórych krajach, np. w Chinach duże znaczenie ma hodowla trzody chlewnej. Znaczny udział w produkcji zwierzęcej w Azji ma również hodowla drobiu.
Dużą rolę w wyżywieniu mieszkańców Azji odgrywa
rybołówstwo. Japonia i Chiny należą do krajów o największych połowach ryb na świecie. W Azji Wschodniej i Południowo – Wschodniej ryby dostarczają 30 % białka zwierzęcego.
Ważnym elementem diety Azjatów są także owoce morza: kraby, małże, skorupiaki, a także wodorosty.