Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo

Zasięg i systemy hodowli zwierząt

Owce domowe
Ze względu na różnice wagowe między gatunkami zwierząt hodowlanych, o znaczeniu danego gatunku nie decyduje liczba sztuk lecz waga pojedynczej jednostki. W określeniu wagi stosuje się przelicznik sztuk dużych o wadze 500 kg. W przeliczniku tym współczynnik bydła wynosi 0,8, trzody chlewnej 0,15, owiec i kóz 0,08. Tak więc równowartością dużej sztuki bydła jest 5,3 sztuki trzody chlewnej albo 10 sztuk owiec lub kóz.

Światowe pogłowie zwierząt hodowlanych w mln sztuk w przeliczeniu na sztuki duże (dane z lat 1996-2002):
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie