Rośliny pastewne
Rośliny pastewne - rośliny uprawiane w czystym siewie lub mieszankach na paszę, odznaczające się stosunkowo dużą masą otrzymywaną z jednostki powierzchni oraz korzystnym ze względów odżywczych składem chemicznym.
Wszystkie typowe rośliny pastewne dzieli się na dwie duże grupy:
– motylkowe drobnonasienne (koniczyny, lucerny, komonica, esparceta, inkarnatka)
– rośliny niemotylkowe (kukurydza, słonecznik, kapusta pastewna)
Do roślin pastewnych rocznych należą m.in.: owies, jęczmień, kukurydza, proso, słonecznik pastewny i niektóre strączkowe, jak np.: bobik, roczne gatunki łubinu, seradela, peluszka, wyka.
Do roślin pastewnych dwuletnich należą: kapusta pastewna i rośliny pastewne korzeniowe, jak: burak pastewny, marchew pastewna, brukiew, rzepa.
Do roślin pastewnych wieloletnich do najważniejszych należą gatunki z rodziny motylkowatych, np.: koniczyna, lucerna, komonica, łubin trwały, a także trawy pastewne (np. tymotka łąkowa, kupkówka pospolita, życica trwała), ziemniak i słonecznik bulwiasty.
Rośliny pastewne zapewniają całoroczną paszę dla zwierząt inwentarskich, są czynnikiem decydującym o ekonomicznej opłacalności całej produkcji zwierzęcej. Największe znaczenie w tej grupie mają rośliny motylkowe drobnonasienne, które są podstawowym źródłem wartościowego i taniego białka dla zwierząt.
Zajmują większą od roślin przemysłowych powierzchnię, gdyż około 8% powierzchni zasiewów.
W 2008 roku powierzchnia zasiewów roślin pastewnych wynosiła 929 tyś hektarów, natomiast zbiory 1307,8 tyś ton.
|