To, że na świecie brakuje żywności, wcale nie znaczy, że Ziemia nie jest w stanie wyprodukować jej więcej, bowiem istnieją państwa, które posiadają duże jej nadwyżki i kontrolują jej produkcję na różne sposoby. Powodem tego jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cen żywności (w tym produktów przetwarzanych na żywność), więc ogranicza się obszary zasiewów i wielkość hodowli (np. w krajach UE, Kanadzie, Argentynie, Australii, a zwłaszcza w USA).
Wystarczającą ilość wysokokalorycznego i wartościowego pokarmu spożywają mieszkańcy wszystkich państw wysoko rozwiniętych oraz krajów o dużych obszarach użytków rolnych lecz o stosunkowo małej liczbie mieszkańców (np. Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj). Duże spożycie artykułów spożywczych ma czasem odwrotny skutek i prowadzi do otyłości i różnych chorób, na leczenie których co roku wydaje się 117 mld dolarów, za którą można by wyżywić większość głodujących na świecie.