4. Nawożenie i ochrona roślin
Nawozy organiczne poprawiają właściwości gleby, jej strukturę, a więc stosunki wodne i powietrzne, stwarzając lepsze warunki dla rozwoju mikroorganizmów glebowych. Przyczyniają się także do utrzymania stałego poziomu próchnicy w glebie i przeciwdziałają jej ubytkowi.
Do nawozów organicznych zaliczamy: obornik, gnojówkę, gnojowicę, słomę, komposty, torf oraz przyorywane resztki roślinne (łęty, liście, resztki pożniwne).
. Nawozy mineralne są dostarczane rolnictwu przez przemysł i na ogół zawierają tylko jeden składnik pokarmowy. W ostatnich latach rozpoczęto również produkcję nawozów zawierających dwa lub więcej składników pokarmowych, które zyskują coraz większą popularność. Składniki zawarte w nawozach mineralnych dostarczają roślinom łatwo dostępnych składników pokarmowych, a ponadto regulują odczyn gleby i poprawiają jej właściwości chemiczne i fizyczne. Nawozy mineralne dzieli się na następujące grupy:
azotowe, zawierające azot w różnych formach;fosforowe, zawierające fosfor głównie w formie soli kwasu ortofosforowego
potasowe, zawierające potas w formie rozpuszczalnych soli
wapniowe, magnezowe i wapniowo-magnezowe, zawierające wapń lub magnez bądź oba te pierwiastki jednocześnie, przy czym każdy z tych składników może występować w formie tlenkowej lub węglanowej
mikronawozy, zawierające mikroelementy; nawozy wieloskładnikowe, zawierające dwa i więcej składników pokarmowych