Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Kompostowanie"
0. Kompostowanie to:
Tlenowy rozkład substancji organicznych
Beztlenowy rozkład substancji organicznych
Tlenowy rozkład substancji nieorganicznych
1. Jakie mikroorganizmy biorą udział w kompostowaniu?
Bakterie psychofilne, grzyby, promieniowce
Bakterie termofilne, grzyby bakterie mezofilne
Bakterie mezofilne, jednokomórkowce, plankton
2. Według jakiego cyklu przebiega kompostowanie?
kwasu cytrynowego
kwasu octowego
kwasu mrówkowego
3. Intensywność procesu kompostowania zależy przede wszystkim od:
pH, temperatury, ilości metanu
temperatury, czasu, miejsca
napowietrzenia, pH, temperatury
4. Inhibitory procesu kompostowania:
Spowalniają proces kompostowania
Przyspieszają proces kompostowania
Nie wpływają na proces kompostowania
5. Jakie są fazy cyklu Krebsa?
humifikacji, rozkładu
mineralizacji, humifikacji
mineralizacji, kondensacji
6. Co może być inhibitorem procesu kompostowania?
Pleśń substancje ropopochodne, metan
Substancje ropopochodne, detergenty, promieniowce
Pubstancje ropopochodne, detergenty, metale ciężkie
7. Proces kompostowania może przebiegać w
Komorach zamkniętych, komorach otwartych, warunkach normalnych, układzie mieszanym
Komorach zamkniętych, otwartych i czasowo otwartych
Wszystkie odpowiedzi są poprawne
8. Jakie wyróżniamy rodzaje pryzm?
Otwarte ze wstępnym przygotowaniem, osłonięte czasowo lub stale
Otwarte bez wstępnego przygotowania, otwarte lb osłonięte ze wstępnym sterowaniem
Wszystkie odpowiedzi są poprawne
9. Co możemy kompostować?
Wszystkie resztki jedzenia, papier, wszystkie rośliny
Resztki jedzenia z wyjątkiem mięsa, papier, rośliny
Resztki jedzenia z wyjątkiem mięsa i cytrusów, rośliny nie porażone chorobami
10. Jakie jest optymalne pH kompostowania?
6,5-7,7
6-7
7-8
11. Dlaczego nie powinno się kompostować wapnia?
Zmniejsza temperaturę
Jest inhibitorem
Usuwa azot
12. Czego nie powinno się kompostować?
Roślin porażonych chorobami, cytrusów, mięsa
Mięsa, obornika, papieru
Kory, sierści, fusów
13. Która odpowiedź nie dotyczy kompostowania odpadów.
Kompostowane odpady po przetworzeniu biochemicznym stanowią nawóz
Kompostowane odpady można wykorzystać do rekultywacji terenu
Kompostuje się przede wszystkim te odpady które są niebezpieczne
14. Z jakiego materiału powinno zbudować się kompostownik?
Drewna
Tworzywa sztucznego
Wymurowany z cegieł
15. Jakiego koloru powinien być gotowy kompost?
Ciemnozielony
Zależy od tego co kompostujemy
Czarny lub ciemnobrązowy
16. W jakim miejscu najlepiej ulokować kompostownik?
Jak najbardziej oświetlonych, odsłoniętych, jak najwyżej
Po części ocienionych, bez dostępu do wiatru, jak najwyżej
Po części ocienionych, z dostępem do wiatru, jak najniżej
17. Czy kompost należy przesypywać np. ziemią?
Tak
Nie
Jest to obojętne
18. Jakie składniki powinny wchodzić w skład kompostu aby proces był efektywniejszy?
Węgiel, azot, tlen, wodór
Fosfor, tlen, potas, azot
Węgiel, azot, tlen, woda
19. Jaki jest średni czas powstawania kompostu?
8-12 miesięcy
4-8 miesięcy
8-16 miesięcy
20. Gdzie można wykorzystać kompost w którym znajdują się substancje nieporządane?
Na polach uprawnych
Na klombach i grządkach z kwiatami
Wszędzie
21. Jakie są optymalne wymiary pryzmy?
Szer. 120 na dole 100 u góry, wysokość 80-130, długość mniejsza niż 150 cm
Szer 150 na dole 180 u góry, wysokość i długość dowolna
Nie ma różnicy jakich rozmiarów jest pryzma
22. Czy gotowy kompost można stosować na gleby bez żadnych ograniczeń?
Nie
Tak
Zależy od kompostu
23. Popiół z jakich materiałów można poddawać procesowi kompostowania?
Każdych
Drewna papieru i węgla brunatnego
Tylko i wyłącznie z drzewa
24. Jaką trawę i w jakich ilościach można kompostować?
Każdą i w nieograniczonych ilościach
Lekko zwiędłą i w każdych ilościach
Lekko zwiędłą i w niewielkich ilościach
25. Czy procesowi kompostowania powinno towarzyszyć gnicie?
Tak
Nie
Jest to obojętne
26. Jaki zapach towarzyszy gotowemu kompostowi?
Świeżej ziemi
Pleśni
Roślin
27. Jakie organizmy powinny znajdować się w kompostowniku?
Żuki
Wszelkie robaki i tym podobne
Dżdżownice
28. Czy wyciąg z kompostu można wykorzystać jako oprysk?
Obojętnie
Tak
Nie
29. Kiedy najlepiej zastosować kompost?
Wiosną
Latem
Jesienią




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie