0. Sole minerlane nie są składnikami : budulcowymi rugulującymi energetycznymi
|
1. Witamina którą organizm syntezuje samodzielnie to : D D3 D2
|
2. Niedobór witaminy A powoduje : kurzą ślepotę anemie rogowacenie skóry
|
3. Spalanie 1g białka dostarcza : 3,5 kcal 4,1 kcal 7,2 kcal
|
4. Jeden z makroskładników : wodór krzem magnez
|
5. Kolejno ułożone odcinki jelita cieńkiego to : wątroba--->trzusta--->dwunastnica dwunastnica--->jelito czcze--->jelito kręte dwunastnica--->jelito kręte--->jelito czcze
|
6. Samonella jest bakterią występującą w : przetworach mlecznych, jajach i drobiu wieprzowinie i wołowinie owocach i warzywach
|
7. Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to : amylaza trypsyna podpuszczka
|
8. Enzym wchodzący w skład śliny to : lipaza pepsyna ptialina
|
9. Przewód pokarmowy zaczyna się jamą ustną, a kończy jelitem cieńkim : tak nie nie wiem
|
10. Białka powinny stanowić : od 10-14% dziennej porcji pokarmu od 5-8% dziennej porcji pokarmu od 12-15% dziennej porcji pokarmu
|
11. Tłuszcze znajdują się w komórkach : tkanki poprzecznie-prążkowanej sercowej tkanki gładkiej tkanki tłuszczowej
|
12. Do gruczołów trawiennych należą : wątroba w której powstaje żółć żołądek jelito cieńkie
|
13. Miejsce powstania enzymu w dwunastnicy : ślinianki trzustka gruczoły ściany żołądka
|
14. Jedna z chorób układu pokarmowego : pasożyty wewnętrzne choroba wrzodowa żołądka wszystkie odpowiedzi są poprawne
|
15. Procesy zachodzące w komórkach są regulowane przez : mikroelementy makroelementy witaminy i sole mineralne
|
16. Proces trawienia rozpoczyna się w : jamie ustnej jelicie grubym żołądku
|
17. W uzębieniu wyróżniamy 4 rodzaje zębów : kły,siekacze trzonowe i przedtrzonowe wszystkie odpowiedzi są poprawne
|
18. Jedna z największych substancji, która stanowi największą część masy naszego ciała, to : białko sole mineralne woda
|
19. Rola białka w organizmie : celuloza materiał budulcowy składnik błony komórkowej
|
20. Niedobór cukrów, to : brak energii, osłabienie, apatia zachamowanie wzrostu choroby wywołane brakiem witamin
|
21. Produkty substancji odżywczych w tłuszczach, to : owoce, wrzywa, makarony, słodycze, pieczywo mięso,soja, fasola, groch, ser oliwa,olej, masło, słonina, orzechy
|
22. Białka dzielimy na : pełnowartościowe i niepełnowartościowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego proste i złożone
|
23. Rola wątroby : prdukuje cholesterol gromadzi nadmiar witaminy A wszytskie odpowiedzi są prawidłowe
|
24. Zapotrzebowanie energetyczne u dzieci : zatrzymanie wzrostu ślepota szybko rośnie, największe w wieku dojrzewania potem spada
|
|