Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Układ pokarmowy"
0. Sole minerlane nie są składnikami :
budulcowymi
rugulującymi
energetycznymi
1. Witamina którą organizm syntezuje samodzielnie to :
D
D3
D2
2. Niedobór witaminy A powoduje :
kurzą ślepotę
anemie
rogowacenie skóry
3. Spalanie 1g białka dostarcza :
3,5 kcal
4,1 kcal
7,2 kcal
4. Jeden z makroskładników :
wodór
krzem
magnez
5. Kolejno ułożone odcinki jelita cieńkiego to :
wątroba--->trzusta--->dwunastnica
dwunastnica--->jelito czcze--->jelito kręte
dwunastnica--->jelito kręte--->jelito czcze
6. Samonella jest bakterią występującą w :
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
wieprzowinie i wołowinie
owocach i warzywach
7. Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to :
amylaza
trypsyna
podpuszczka
8. Enzym wchodzący w skład śliny to :
lipaza
pepsyna
ptialina
9. Przewód pokarmowy zaczyna się jamą ustną, a kończy jelitem cieńkim :
tak
nie
nie wiem
10. Białka powinny stanowić :
od 10-14% dziennej porcji pokarmu
od 5-8% dziennej porcji pokarmu
od 12-15% dziennej porcji pokarmu
11. Tłuszcze znajdują się w komórkach :
tkanki poprzecznie-prążkowanej sercowej
tkanki gładkiej
tkanki tłuszczowej
12. Do gruczołów trawiennych należą :
wątroba w której powstaje żółć
żołądek
jelito cieńkie
13. Miejsce powstania enzymu w dwunastnicy :
ślinianki
trzustka
gruczoły ściany żołądka
14. Jedna z chorób układu pokarmowego :
pasożyty wewnętrzne
choroba wrzodowa żołądka
wszystkie odpowiedzi są poprawne
15. Procesy zachodzące w komórkach są regulowane przez :
mikroelementy
makroelementy
witaminy i sole mineralne
16. Proces trawienia rozpoczyna się w :
jamie ustnej
jelicie grubym
żołądku
17. W uzębieniu wyróżniamy 4 rodzaje zębów :
kły,siekacze
trzonowe i przedtrzonowe
wszystkie odpowiedzi są poprawne
18. Jedna z największych substancji, która stanowi największą część masy naszego ciała, to :
białko
sole mineralne
woda
19. Rola białka w organizmie :
celuloza
materiał budulcowy
składnik błony komórkowej
20. Niedobór cukrów, to :
brak energii, osłabienie, apatia
zachamowanie wzrostu
choroby wywołane brakiem witamin
21. Produkty substancji odżywczych w tłuszczach, to :
owoce, wrzywa, makarony, słodycze, pieczywo
mięso,soja, fasola, groch, ser
oliwa,olej, masło, słonina, orzechy
22. Białka dzielimy na :
pełnowartościowe i niepełnowartościowe
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
proste i złożone
23. Rola wątroby :
prdukuje cholesterol
gromadzi nadmiar witaminy A
wszytskie odpowiedzi są prawidłowe
24. Zapotrzebowanie energetyczne u dzieci :
zatrzymanie wzrostu
ślepota
szybko rośnie, największe w wieku dojrzewania potem spada




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie