0. Kiła należąca do chorób wenerycznych wywoływana jest przez bakterie: laseczki krętka pałeczki dwoinki
1. Bakterie w przewodzie pokarmowym człowieka wytwarzają witaminy: B i K C i D A i B D i E
2. Powstawanie brodawek na korzeniach roślin motylkowych jest wynikiem działania: wirusów roślinnych bakterii symbiotycznych wiążących azot bakterii chorobotwórczych dla roślin żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
3. Symbiontyczne bakterie bytujące w brodawkach korzeniowych roślin motylkowych od rośliny ? gospodarza otrzymują rozpuszczony (rozpuszczone) w soku naczyniowym: tlen azot azotany cukry
4. Wspólna cechą bakterii żyjących w środowisku kwaśnej kapusty, kiszonych ogórków i kwaśnego mleka jest: zdolność do fermentacji alkoholowej produkcja kwasu mlekowego zdolność do fermentacji octowej przynależność do bakterii Gram ujemnych
5. Bakterie z rodzaju Rhizobium mają zdolność asymilowanie zaotu atmosferycznego. Są to bakterie, które wchodzą w symbiozę z następującymi roślinami: kukurydzą, soją koniczyną, łubinem słonecznikiem, grochem prosem, kukurydzą