Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Mały Książe - test



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.


 

 Test dotyczący lektury "Mały Książę" Antoine de Saint – Exupery jest przeznaczony dla uczniów klasy II gimnazjum.
    Składa się on z 5 części –

  1. sprawdza znajomość lektury,
  2. umiejętność analizy tekstu poetyckiego,
  3. umiejętność rozumienia tekstu epickiego,
  4. redagowanie zaproszenia,
  5. redagowanie rozprawki.
Test ten posiada typową budowę i sprawdza nie tylko wiedzę, ale i umiejętności uczniów. Czas przeznaczony na wykonanie testu – 90 minut.
TEST Z "MAŁEGO KSIĘCIA"
- lektura dla klasy II gimnazjum -




I Zadania zamknięte

1.Planeta Małego Księcia to:
A) B 662
B) B 612
C) B 612
D) B 666

2. Odkrył ją:
A) Grek
B) Francuz
C) Turek
D) Włoch

3.Na planecie posiadał :
A) 2 wulkany
B) 2 róże
C) baobaby
D) lisa

4. Uderzaj dłonią w dłoń mówił:
A) król
B) pyszałek
C) pijak
D) bankier

5. Bankierowi w liczeniu przeszkodził:
A) skorpion
B) sen
C) reumatyzm
D) pilot

6. O kim Mały Książę mówił:
"Ten człowiek mógłby być moim przyjacielem"
A) pijak
B) latarnik
C) geograf
D) król

7. Róża była:
A) miła
B) efemeryczna
C) subtelna
D) wyrozumiała

8. Lis to uosobienie:
A) miłości
B) sprytu
C) chytrości
D) przyjaźni

9. Antoine de Saint-Exupery to:
A) Mały Książę
B) pilot
C) narrator
D) astronom

10. Sentencja to:
A) przysłowie
B) aforyzm
C) prawda życiowa
D) rymowanka










II " Zabraknie ci psa " – Edward Stachura

1"J a sobie pójdę precz ,
pójdę precz daleko ,
do Zagubinowa,
w oddali zniknie
głowa moja płowa .

2. Nie będę łasił się,
do rąk twych przypadał,
a ty jak ta skała,
nie będę skamlał,
żebyś mnie pogłaskała.

3. Co uzyskuje się
łkaniem i błaganiem,
niechaj wie kto nie wie,
dziewczęce serce
coraz bardziej twardnieje.

ref. Lecz jeszcze , o pani
doczekasz się dnia
zabraknie ci psa".


Jak rozumiesz słowa piosenki ? Zaprezentuj własne przemyślenia ? Do jakiej sytuacji z lektury
nawiązuje piosenka Stachury ? Opisz to .




III "Jesteś odpowiedzialny za swoją różę"

Była prywatka. Przy adapterze siedziało brzydkie kaczątko. Nie nadawała się do niczego innego, jak tylko do zmieniania płyt. Było o tym przekonane całe towarzystwo, a także i ona sama. Tak się złożyło, że przyszedł tam taki student – Don Juan – miał 19 lat. Nie wiadomo dlaczego podszedł do niej i powiedział :
- Chodź, zatańczymy.
Zdawało mu się, że zobaczy spojrzenie zamglone ze szczęścia. tymczasem usłyszał :
- Nie!
W pierwszej chwili nie wiedział, czy dobrze zrozumiał. Przechodziło to bowiem jego wyobraźnię. Zauważył, że jest brzydka i niezgrabna, ale ma w sobie coś interesującego. Zdopingowany tym zaatakował po raz drugi, będąc pewny, że zwycięży. Ale i druga próba nie powiodła się. W ten sposób stała się ta dziewczyna jego punktem honoru. Tu już wchodziła w grę dotknięta ambicja. Niektórzy koledzy mówili mu :
- Zostaw ją, co ci tak na niej zależy?
Ale on zawziął się. Musi tę dziewczynę zdobyć. To miało być potwierdzeniem jego męskości.
A ona ? Długi czas nie traktowała go poważnie, bo przecież nasłuchała się tyle o jego powodzeniu, że czuła do niego wyraźną pogardę. Intelektualistka z nosem w książkach. Ale z czasem zainteresował ją, przekonała się, że nie jest taki głupi, jak sądziła. Chodziła z nim do teatru i na koncerty. Polubiła go, wreszcie pokochała.
I tak doszło do ślubu. Wtedy dopiero on zdał sobie sprawę z tego, że przecież tej dziewczyny nigdy nie kochał, że małżeństwo nie wchodziło w rachubę, że naprawdę to tylko chciał pokazać sobie, kolegom, całemu światu, jaki jest dobry.
To małżeństwo po krótkim czasie rozeszło się. On napotkał kolejną dziewczynę i odszedł. Potem przyszedł rozwód, po którym ona była na granicy rozstroju nerwowego. Bo ona go po prostu kochała. Uwierzyła w tamte zapewnienia i przysięgi. Jemu chodziło tylko o postawieniu na swoim.


1. Dlaczego bohaterka nie chciała zatańczyć ze studentem ?
2. Co zaimponowało mu w dziewczynie ?
3. Dlaczego postanowił ją zdobyć ?
4. Dlaczego bohaterka zgodziła się na ślub ?
5. Jakim człowiekiem okazał się student – nazwij go w formie rzeczownikowej (3) oraz przymiotnikowej (3). Każda musi pochodzić od innego słowa.
6. Jaką dziewczyną okazała się bohaterka po rozstaniu z mężem ? – 3


IV W imieniu Małego Księcia zaproś na międzynarodową wystawę kwiatów.


V Rozprawka ( wybierz jeden temat )
1. Czy przyjaciel to wielki skarb ? Odwołaj się do własnych przeżyć oraz jednego bohatera książkowego.
2. Czy i dlaczego warto podróżować ?
3. Jakie przymioty, zalety, walory cenisz u ludzi dorosłych ?



Klucz odpowiedzi do zadań zamkniętych :

1B , 2C , 3C , 4B , 5C , 6B , 7B , 8D , 9B ,10C


Opracował: Maciej Szymański

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie do wykorzystania na lekcjach -> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie