Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Asparagina
AsparaginaAsparagina (nazwa skrótowa Asn) - organiczny związek chemiczny,
aminokwas
endogenny
,
amid
kwasu asparaginowego lub kwasu aminobursztynowego
; powszechny składnik
białek
. Duże ilości asparaginy występują w białkach nasion, a także w stanie wolnym w płynach komórkowych i tkankach; asparagina jest wykorzystywana jako magazyn
amoniaku
w
tkankach
zwierzęcych i roślinnych. Asparagina naturalnie występuje w formie obu
enancjomerów
(D i L), do białek wbudowywany jest wyłącznie izomer L. Tworzy białe, błyszczące kryształy, o słodkawym smaku[2]. Dobrze rozpuszcza się w wodzie gorącej, źle w alkoholu i eterze. Ogrzewana z mocnymi kwasami lub zasadami rozkłada się na kwas asparaginowy i
amoniak
. Była stosowana w lecznictwie przeciw
artretyzmowi
oraz w postaci soli rtęciowej przeciw
kile
[3]. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Asparagina":
Oddychanie komórkowe
...
Oksytocyna
...
Historia nauki
...
Aldolazy
...
Szlak metaboliczny
...
Biosynteza aminokwasów
...
Asparagina
L-AsparaginaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):kwas 2,4-diamino-4-oksobutanowyInne nazwyAsnWzór sumarycznyC4H8N2O3
SMILES
C(C(C(=O)O)N)C(=O)N
Masa molowa
132,118
g
/
mol
Wyglądbiałe ciało stałeIdentyfikacja
Numer CAS
70-47-3
PubChem
236Właściwości
Temperatura ...
Hemoglobina
...
Glicyna
...
Akrylamid
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Asparagina":
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9)
- alanina, Asparagina, asparaginian, arginina
- cysteina
...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 9)
wytwarzać z dostępnych związków organicznych, nazywane są endogennymi (np. alanina, glicyna, glutamina, Asparagina). Istnieją również aminokwasy warunkowo zbędne w pożywieniu, które mogą być syntetyzowane ...
|