Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. fermentacja
fermentacja - enzymatyczne procesy stopniowego rozkładu związków organicznych przebiegające bez udziału tlenu, w których reakcje oksydoredukcyjne dostarczają energii w postaci ATP (fosforylacja substratowa). Wydajność energetyczna fermentacji jest bardzo mała. Fermentacja zachodzi powszechnie w organizmach, np.: drobnoustroje fermentują rozmaite związki, m.in. sacharydy, aminokwasy, związki heterocykliczne i inne, rośliny i zwierzęta - sacharydy, głównie glukozę. Fermentacja sacharydów (najlepiej poznana) przebiega odmiennie u różnych organizmów; niektóre związki pośrednie i etapy mogą być jednakowe (glikoliza, alkoholowa fermentacja), końcowe produkty są rozmaite - różne kwasy, np.: mlekowy, octowy, kwas masłowy, alkohole, np.: etylowy, butylowy, glicerol, także acetonina i glikol butylenowy. Fermentacja jest wyzyskiwana do produkcji różnych związków organicznych i artykułów spożywczych (fermentacyjny przemysł), konserwowania pasz, biologicznego oczyszczania ścieków. W biotechnologii terminem fermentacji są również określane mikrobiologiczne procesy tlenowe, w których związki organiczne podlegają przemianom chemicznym w wyniku działania drobnoustrojów. Przypuszcza się, że fermentacja była źródłem energii u pierwotnych organizmów, kiedy atmosfera ziemska nie zawierała tlenu (biogeneza).
Inne hasła zawierające informacje o "fermentacja":
Oddychanie komórkowe
NAD+ potrzebnego do przeprowadzenia części reakcji. Jest to możliwe dzięki procesom nazwanymi
fermentacjami
, zachodzącymi jedynie przy braku tlenu w niektórych
komórkach zwierzęcych
,
komórkach roślin
...
Fruktoza
...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Substancja psychoaktywna
...
Jöns Jacob Berzelius
(Th, łac. thorium). Zaś w latach 1836-1839 wraz z
Liebigiem
dowiódł, że
fermentacja
jest procesem
enzymatycznym
. Autor wielu odkryć z zakresu
chemii organicznej
(wydzielił ...
Fermentacja
procesy produkcji
związków organicznych
z wykorzystaniem mikroorganizmów w
biotechnologii
określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. Przykładem jest
fermentacja octowa
przebiegająca z ...
Gorzelnia
...
Chleb
...
Wino
w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Sama fermentacja trwa znacznie dłużej niż w przypadku fermentacji
piwa
, bo nawet do ...
Dekarboksylacja
...
Inne lekcje zawierające informacje o "fermentacja":
Higiena żywienia i żywności (plansza 6)
...
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9)
...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 2)
poznanych związków (proces fotosyntezy, spalanie,
rezerwa energetyczna – cukry nierozpuszczalne w wodzie, fermentacja)
wzory taflowe
...
|