Dezynfekcja
DezynfekcjaDezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być
jałowy
. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do
antyseptyki
dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników: - drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
- środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
- środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.
Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne i chemiczne. Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji: -
Para wodna
- do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45
atm
). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się od odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
-
Promieniowanie
- do odkażania używa się promieni
UV
o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.
Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji: - czwartorzędowe sole amoniowe
-
alkohole
, np.
alkohol etylowy
,
alkohol izopropylowy
-
aldehydy
, np.
formaldehyd
,
aldehyd glutarowy
-
związki fenolowe
, np.
krezol
,
rezorcynol
-
biguanidy
, np.
chlorheksydyna
- związki
metali ciężkich
, np.
srebra
,
miedzi
,
rtęci
-
związki halogenowe
, np.
jodyna
,
chloramina
,
jodofory
-
fiolet krystaliczny
(barwnik),
mleczan
etakrydyny (Rivanol)
-
utleniacze
-
nadtlenki
, np.
H2O2
lub
nadmanganiany
, np.
nadmanganian potasu
-
tenzydy
, np. mydła
-
kwasy
i
zasady
.
Im dłuższy jest czas działania i stężenie środka dezynfekcyjnego, tym większa liczba drobnoustrojów zostanie zniszczona. Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie ważne w dezynfekcji powietrza. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Dezynfekcja":
Gruźlica
...
Stutthof (KL)
...
Mleko wapienne
...
Dżuma
...
Nadtlenek wodoru
...
Rurecznik mułowy
...
Bakterie
...
Zieleń S
...
Lizol
...
Filowirusy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Dezynfekcja":
138. Choroby zakaźne człowieka (plansza 17)
wymiotami, oraz bólami głowy i brzucha. Stosowana profilaktyka to izolacja chorych oraz Dezynfekcja pomieszczenia po wyzdrowieniu chorego. Płonica wymaga bezwzględnie leczenia antybiotykiem przez 10-14 ...
139. Choroby pasożytnicze (plansza 18)
zapobiegającymi zarażenia się jest przestrzeganie higieny i np. niespożywanie nieprzegotowanej wody lub Dezynfekcja urządzeń sanitarnych. W klimacie umiarkowanym choroba ta przebiega bezobjawowo. Objawami w ...
|