Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Chlorek sodu
Chlorek soduChlorek sodu | | Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | chlorek sodu | Inne nazwy |
numer WE
: 231-598-3 sól sodowa kwasu chlorowodorowego pot. sól, sól kuchenna | Wzór sumaryczny | NaCl |
SMILES
| [Na+].[Cl-] |
Masa molowa
| 58,44
g
/
mol
| Wygląd | bezbarwne, sześcienne kryształy[1] lub biały, ziarnisty proszek; słony smak[2] | Identyfikacja |
Numer CAS
|
7647-14-5
|
PubChem
| 5234[3] | | | Niebezpieczeństwa | Zagrożenia[4] | |
NFPA 704
| |
Temperatura zapłonu
| niepalny |
Zwroty ryzyka
| brak zwrotów R |
Zwroty bezpieczeństwa
| brak zwrotów S |
Numer RTECS
| VZ4725000 | Podobne związki | Inne
aniony
|
NaF
,
NaBr
,
NaI
| Inne
kationy
|
LiCl
,
KCl
,
RbCl
,
CsCl
| Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
| | Klasyfikacja |
ATC
|
A12 CA01
;
B05 CB01
;
B05 XA03
;
S01 XA03
QA12 CA01; QB05 CB01; QB05 XA03 | Uwagi terapeutyczne |
Dawka śmiertelna
| LDLo 1 g/kg (doustnie, człowiek)[5] LD50 3 g/kg (doustnie, szczur)[5] |
Kryształ chlorku sodu (
halit
) Chlorek sodu (
Na
Cl
) –
nieorganiczny
związek chemiczny
,
sól
kwasu chlorowodorowego
i
sodu
. Czasami zapisuje się również ją jako sól kwasu solnego i
wodorotlenku sodu
(HCl + NaOH → NaCl + H2O), stanowiący podstawowy składnik
soli kuchennej
i
soli warzonej
.
Woda morska
to wodny
roztwór
chlorku sodu (i, w mniejszym stopniu, innych soli). Chlorek sodu jest bezbarwną substancją krystaliczną, dobrze rozpuszczalną w wodzie, jednak o niewielkim stężeniu maksymalnym, słabo
higroskopijną
. Krystalizuje w
układzie regularnym
. Głównym surowcem do pozyskania chlorku sodu jest
sól kamienna
, nazywana w mineralogii
halitem
. Halit jest pozyskiwany głównie metodami kopalnymi. Otrzymuje się go także poprzez odparowanie
wody morskiej
. To chlorek sodu powoduje, że woda morska jest słona. Wchodzi także w skład
płynu pozakomórkowego
organizmów żywych
. W kuchni jest używany do solenia potraw (przyprawa), a w przemyśle spożywczym używany jako naturalny środek konserwujący. Jest również jednym z ważniejszych związków chemicznych w
przemyśle chemicznym
. Jest używany podczas zimy do posypywania chodników i jezdni w celu spowodowania topnienia lodu, gdyż jego
roztwór
ma niższą
temperaturę krzepnięcia
. Właściwości termochemiczne[2] | kryształ | gaz | jednostka |
---|
ΔHof
| −98,27 | −42,22 |
kcal
/
mol
| ΔGof | −91,82 | −47,00 | So | 17,24 | 54,90 | cal/mol·
K
|
Cp
| 12,07 | 8,55 | Znaczenie biologiczne
Sól kuchenna
jest głównym źródłem
jonów
Na+ i Cl− dla ludzi i zwierząt. Jony Na+ odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych od gospodarki wodnej, przez utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, po działanie
układu nerwowego
. Stąd spożywanie soli kuchennej jest niezbędne do
życia
. Dzienne zapotrzebowanie na chlorek sodowy wynosi około 5 g[]. Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby
chleb
,
masło
,
sery
,
wędliny
itp. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w
Polsce
w przeliczeniu na osobę wynosi ok. 20 g[], Uważa się, że nadmierne spożycie soli kuchennej może przyczyniać się do powstawania pewnych chorób. Badania naukowe udowodniły związek między nadmiernym spożyciem chlorku sodu i rozwojem nadciśnienia tętniczego[]. 0,9%
roztwór
chlorku sodu w wodzie nazywany
solą fizjologiczną
jest używany w medycynie jako
płyn infuzyjny
. Roztwór o takim stężeniu jest izoosmolarny z
osoczem
krwi
. Przypisy- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 David R. Lide (red.): CRC Handbook of Chemistry and Physics. Wyd. 90. Boca Raton: CRC Press, 2010.
- ↑ 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Pradyot Patnaik: Handbook of Inorganic Chemicals. McGraw-Hill, 2003. .
- ↑
Chlorek sodu – podsumowanie
(
ang.
). PubChem Public Chemical Database.
- ↑
Chlorek sodu
(
ang.
•
niem.
) w bazie BIA GESTIS. Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung (IFA). [dostęp 2010-08-20]. (Wymagana obsługa JavaScript)
- ↑ 5,0 5,1
Chlorek sodu
(
ang.
) w bazie ChemIDplus.
United States National Library of Medicine
. [dostęp 2010-08-20].
Bibliografia Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Chlorek sodu":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
...
Fosforan wapnia
...
Alkohole
...
Ziemia
...
Dyspersja (optyka)
...
Grupa karbonylowa
...
Żywność syntetyczna
...
Żywność funkcjonalna
...
Konserwacja żywności
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Chlorek sodu":
Aldehydy i ketony (plansza 11)
...
Sole - właściwości i otrzymywanie (plansza 23)
...
Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4)
...
|