|
Emulgacja
EmulgacjaEmulgacja – proces łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest
cieczą
, prowadzący do powstania trwałej
emulsji
. W organizmie człowieka zachodzi ona w
dwunastnicy
pod wpływem
żółci
i polega na rozbiciu dużych cząsteczek
tłuszczy
na mniejsze, bardziej przyswajalne w dalszej części
układu pokarmowego
. Najczęściej odbywa się poprzez dodanie do układu
emulgatora
i silne, mechaniczne zmieszanie całości. Niektóre substancje można również emulgować same z sobą. Najczęściej prowadzi to jednak do niestabilnych, rozwarstwiających się mieszanin, choć niektóre
związki chemiczne
są dla siebie nawzajem emulgatorami. Aby poprawić właściwości smakowe a przede wszystkim zwiększyć ich trwałość, poddaje się je procesowi emulgacji. Obróbka polega na rozbiciu każdej cząsteczki tłuszczu na drobniejsze kropelki, wykorzystuje się do tego pompy emulgujące rozbijające tłuszcz pęcherzykami powietrza.
Inne hasła zawierające informacje o "Emulgacja":
Emulgacja
Emulgacja – proces łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest ...
Pęcherzyk żółciowy
...
Wątroba
...
Trawienie
...
Fondue
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Emulgacja":
Układ pokarmowy człowieka (plansza 17)
...
109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 18)
e height=380 width=770 >
Emulgacja tłuszczu
Kamienie żółciowe powstającez odkładanych składników żółci
Lipaza jest białkiem hydrofilowym, co oznacza, ...
|
|
|
|