Fish and chips (również fish 'n' chips,
ang.
ryba z frytkami) –
brytyjskie
danie składające się ze
smażonej
ryby
(tradycyjnie
dorsza
lub
łupacza
) w
cieście
lub
bułce tartej
oraz
frytek
. Anglicy skrapiają całość
octem słodowym
.
Na Wyspach Brytyjskich potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku – miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb[1][2].
Danie popularne jest zwłaszcza w
Wielkiej Brytanii
,
Australii
,
Nowej Zelandii
,
Kanadzie
, na
Wybrzeżu Północno-Zachodnim
oraz w
Nowej Anglii
w
Stanach Zjednoczonych
, a także w
Irlandii
i
Republice Południowej Afryki
.
Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w
gazetę
. Według badań instytutu Synovate jest to bardzo lubiane przez Brytyjczyków danie[3]. W slangu, głównie w północnych częściach Wielkiej Brytanii, "the chippie" oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips.
Na
Warmii
tak przygotowaną rybę podaje się z ziemniakami pokrojonymi w plastry i smażonymi, a na koniec posypanymi solą, pieprzem i ziołami: kminkiem, majerankiem i koperkiem[4].
Przypisy
Linki zewnętrzne