|
Aktualna kategoria:
Nauka » Geografia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | |
Lekcja: "211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski"
|
|
|
Nasiona soczewicy jadalnej
Kształtowanie się szaty roślinnej Polski
Historyczne zmiany roślinności Polski
W neolicie (2500 – 1700 r. p.n.e.) na ziemiach polskich uprawiano prymitywne gatunki pszenic: samopszę, orkisz, płaskurkę oraz jęczmień. W epoce brązu pszenicę wyparło proso. Później powszechne stało się żyto i owies a także rośliny strączkowe: groch, bób, soczewica. Włókno i olej dostarczały rzepak i len. W celach konsumpcyjnych zbierano dziko rosnące rośliny ( szczaw, barszcz, różnego rodzaju jagody, orzechy, grzyby). W okresie średniowiecza dominowała uprawa prosa. Sadzono drzewa owocowe przede wszystkim jabłonie i śliwy. Kontakty z Włochami ( królowa Bona) w czasach odrodzenia przyczyniły się do pojawienia się na polskich polach i w jadłospisach jarzyny ( kalarepa, kapusta włoska, kalafior, seler, por, sałata i szparagi).
|
|
|
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|