Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.1"
Dipolowy charakter wody
Właściwości amoniaku: żrący (A), toksyczny (B) i groźny dla środowiska (C)
Dzięki dipolowemu charakterowi wody i jej zdolności tworzenia wiązań wodorowych posiada ona wiele unikalnych właściwości fizykochemicznych. Jedną z takich właściwości jest stan skupienia w temperaturze pokojowej, gdzie woda (masa cząsteczkowa = 18) jest cieczą, zaś amoniak (m. cz. 17) i metan (m. cz. 16) są już gazami. Woda w postaci ciekłej mająca bardzo wysoką stałą dielektryczną jest bardzo silnym rozpuszczalnikiem dla elektrolitów (substancje hydrofilowe). Ujemny biegun cząsteczki wody jest przyciągany przez kation, a dodatni przez anion, co z kolei prowadzi do hydratacji, która sprawia, że jony są niezdolne do łączenia się ze sobą i następuje efekt rozpuszczania.