Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Struktura dwuwarstwy lipidowej
Struktura dwuwarstwy lipidowej, przypominająca micele, to łączenie się cząsteczek amfipatycznych w roztworach wodnych. Jest to podstawą do tworzenia zrębów lipidowych każdej błony biologicznej. W dwuwarstwie tej cząsteczki fosfolipidów są ustawione hydrofilowymi polarnymi biegunami w kierunki zewnętrznym, zaś hydrofobowymi niepolarnymi biegunami do wnętrza. W ten sposób mogą powstać struktury mierzące powierzchnię nawet do 1 mm2. Proces łączenia fosfolipidów jest bardzo efektowny i spontaniczny. Za utrzymanie raz powstałej struktury dwuwarstwy lipidowej odpowiedzialne są wiązania wodorowe oraz siła van der Waalsa (oddziaływania między trwałym dipolem i wzbudzonym dipolem). Do tłuszczów złożonych zalicza się także glikolipidy, których cząsteczki zawierają składnik cukrowcowy (np. cząsteczki galaktozy w glikolipidach błon komórkowych).