Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Triozy
Płonący etanol Autor: Aiyizo
Najprostsze jednocukry nazywa się triozami, które są zbudowane z trzech atomówwęgla. Jednym z nich jest aldehyd glicerynowy, będący pośrednim produktem ważnych szlaków metabolicznych. Organizmy żywe posiadają zdolność kondensowania trioz w cząsteczkach sześciowęglowych, czyli heksozy (np. fruktoza - cukier owocowy, monosacharyd występujący w owocach i miodzie - która po izomeryzacji przekształca się z glukozę - biały, drobnokrystaliczne ciało stałe, które bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie). Pentozy, czyli cukry pięciowęglowe, stanowią ważną grupę monosacharydów, z których najbardziej znanym jest ryboza (tworzy białe kryształy; jest rozpuszczalna w wodzie i etanolu) i jej pochodna: deoksyryboza (wchodzi w skład nukleotydów).