Enzymy to biokatalizatory przyspieszające specyficzne reakcje
chemiczne w warunkach ustrojowych. Dzieje się tak, ponieważ enzymy w znaczny sposób obniżają
energię aktywacji procesu w stosunku do niskich temperatur. Enzymy nie zużywają się w reakcjach i
nie ulegają przemianom, które same przeprowadzają. Większość reakcji enzymatycznych przebiega
miliony razy szybciej niż ich niekatalizowane enzymami odpowiedniki. Większość znanych enzymów to
białka o zróżnicowanej wielkości od kilkudziesięciu aminokwasów
(w łańcuchu i monomerycznej budowie) do ponad 2500 (w zwierzęcej
syntaziekwasów tłuszczowych). Niemal wszystkie reakcje
chemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych (także wirusów) wymagają
współudziału enzymów, by osiągnąć wystarczającą wydajność.
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.